Oxymel
Nu hoor ik velen onder jullie denken, wat is dat? Waar groeit dat? Ken ik niet! Wel het is eigenlijk iets heel simpel, dat je kan vergelijken met siroop. Maar dan met een zoetzure smaak, een verrassende lekkere smaak en mits toevoeging van de gewenste kruiden een boost voor het lichaam. Je kan hem maken van paardenbloem, vlierbloesem of andere kruiden.
Gezien de tijd van het jaar maak ik hem met de gedroogde vlierbloesem die ik nog heb. En aangezien je hem al makkelijk een jaar kan bijhouden. Komt hij dus altijd van pas.
Hij werkt eigenlijk ondersteunend bij symptomen van verkoudheden of griep en is tevens versterkend voor het immuunsysteem. De inname kan verschillen naar behoefte. Daarmee bedoel ik of je hem gebruikt als immuunversterkend en ondersteunend middel of symptomatisch. Hier kan je steeds naar vragen bij iemand met ervaring. Eigenlijk is het een must-know die verloren is gegaan maar terug stilletjes zijn opmars kent.
50gr appelazijn, schil van een citroen, vlierbloesems, 200gr honing en een geschikte bokaal.
Vul de bokaal zonder aanduwen. Waarna je de azijn en honing erover schenkt en de citrusschil toevoegt. Schud hem stevig en laat hem 2-4weken trekken, dagelijks schudden. Waarna je het geheel zeeft en donker en koel bewaard.
Deze kan je dan innemen bij symptomen van verkoudheid of als kuur, een boost voor je immuunsysteem. Dan voeg je een 2-tal soeplepels toe aan een liter water en deze drink je dan sloksgewijs doorheen de dag. Gedurende een periode van 7dagen. Het leuke aan een oxymel is niet enkel de voordelen op vlak van gezondheid, maar je kan er tevens ook gerechten op smaak mee brengen.
Zo kan je bv sauzen, dressings, ontbijtgranen, yoghurt enz een extra toets geven. Tuurlijk iedere oxymel met zijn smaak.
Fijne dag😉
Reactie plaatsen
Reacties
Verkoop gij dat ook kan ik dat kopen
Bedankt voor dit geweldig recept.
Nog nooit van gehoord.
Het is al in de maak, ben benieuwd.